جذب 11 میلیارد دلار سرمایه خارجی در شش ماه
به گزارش مجله دکوراسیون کاشیا، دولت یازدهم از ابتدای آغاز به کار، همواره یکی از اولویت های خود را در حوزه اقتصاد بر جذب سرمایه گذاری خارجی بنا نهاد؛ امری که نتیجه آن امضای یادداشت تفاهم تشکیل کارگروه مشترک سرمایه گذاری با 5 کشور در شش ماه پس از برجام و البته تصویب جذب 11 میلیارد و 400 میلیون دلار سرمایه گذاری خارجی است.این در حالی است که ایران تا زمان اجرای برجام و در عمل با سنگ اندازی های خارجی و داخلی جدی روبرو بود. بنابراین، پرواضح است که تنها در سایه توافق در پرونده مذاکرات هسته ای ایران و البته لغو تحریم ها، سیاستهای اقتصادی دولت حسن روحانی به موفقیت بیشتر دست می یافت.
به گزارش خبرنگاران، وزارت اقتصاد و دارایی در هفدهمین روز از اجرای برنامه 100 روز 100 اقدام خود که به معرفی 100 دستاورد وزارت اقتصاد و دارایی می پردازد با معرفی جذب 11 میلیارد و 400 میلیون دلار سرمایه خارجی در شش ماه، در گزارشی آورده است: بیشترین تاکید دولت در حوزه اقتصاد برای تحقق اهداف ابلاغی برنامه ششم توسعه همواره بر سرمایه گذاری خارجی بوده است.
بنابراین، بسکمک از اقتصاددانان همواره در مورد عصر پسابرجام تاکید داشته اند که این مهم، آغاز دوره ای جدید به شمار می آید. باید توجه داشته باشیم که برای تحقق برنامه ششم باید پس از برجام حداقل 200 تا 300 میلیارد دلار سرمایه گذاری خارجی جذب کند وتلاش و برنامه ریزی وزارت اقتصاد به عنوان بازوی دیپلماسی مالی در این باره برای ورود هیئت های مختلف در دستور کار قرار گرفته است.
این در حالی است که به دلیل سیاست های غلط دولت گذشته، ایران با تحریم های ظالمانه غرب روبرو بود و این تحریم ها باعث اجازه تشکیل و شکل گیری کارگروه های مشترک را نمی داد.
حال با توجه به اینکه در دوره پسابرجام قرار داریم، ایران توانسته است با کشورهای هدف وارد مذاکره شده و تفاهم نامه هایی را نیز به امضا رساند که از جمله آنها می توان به تشکیل کارگروه های مشترک سرمایه گذاری ایران با آژانس های تشویق سرمایه گذاری شش کشور اشاره کرد که شامل تشکیل کارگروه مشترک سرمایه گذاری با کره جنوبی (که فرآیند آن همچنان در حال پیشرفت است)، اسلوواکی (30 دی 1394)، آفریقای جنوبی (5 اردیبهشت 95)، قرقیزستان (25 اردیبهشت 95)، ایتالیا (9 خرداد 95) و بلغارستان (21 تیر 95) می شود.
اهمیت سرمایه گذاری خارجی برای دولت روحانی
در مورد نقش و جایگاه سرمایه گذاری خارجی در سیاستهای دولت یازدهم، پیش از هر چیز باید به گفته های حسن روحانی در روز تقدیم لوایح بودجه 95 و برنامه ششم توسعه به مجلس در 27 دی 1394 اشاره کرد که وی در این مورد گفته است که دستیابی به رشد 8 درصد مستلزم جذب سالیانه حداقل 30 تا 50 میلیارد دلار سرمایه خارجی است.
بدین ترتیب، می توان اینگونه خاطرنشان کرد که اهمیت جذب سرمایه گذاری خارجی بیش از هر چیز در سیاست دولت روحانی به منظور تحقق رشد مالی 8 درصدی دخیل است. در این میان، گشودن درها و توسعه روابط با سایر کشورهای جهان بیانگر عزم دولت مبنی بر جذب این حجم از سرمایه گذاری خارجی است.
اینک دولت روحانی با چنین رویکردی در عرصه سیاست خارجی و گسترش روابط بین المللی کشور در کلیه حوزه ها، درصدد آن است که از این فضا برای گشودن بسکمک از گره های مالی بهره گیرد.
تصویب جذب سرمایه گذاری خارجی در ایران در پسابرجام
آنچه در مورد عملکرد دولت یازدهم در حوزه جذب سرمایه گذاری خارجی، عزم دولت برای تحقق این هدف را ثابت می کند، تصویب جذب 11 میلیارد و 400 میلیون دلار سرمایه گذاری خارجی در دوره پسابرجام است که پیش بینی می شود این رقم تا پایان سال 95 به 15 میلیارد دلار افزایش یابد.
از سوی دیگر، 66 طرح با اعتبار 5 میلیارد و 200 میلیون دلار سرمایه گذاری خارجی مستقیم در کشور اجرا شده که آثارش در میان مدت در زندگی مردم احساس خواهد شد.
این حجم از سرمایه گذاری خارجی عمدتا از کشورهای اروپایی مانند فرانسه، آلمان، ایتالیا، انگلستان و همچنین از کشورهای آسیایی مانند چین و کشورهای عربی از جمله امارات متحده عربی به اقتصاد ایران جذب می شوند که از این میان بیشترین حجم سرمایه گذاری مصوب از کشور آلمان بوده است.
این در حالی است که طرفهای خارجی تابحال برای سرمایه گذاری در 25 استان کشور ابراز تمایل کرده اند. این امر قطعا یکی از نتایج اعتمادسازی بواسطه برجام است اما با این وجود، همچنان بیشترین تمایل سرمایه گذاران خارجی بر استان های تهران، آذربایجان شرقی، خراسان رضوی و البرز متمرکز شده و به نظر می رسد دولت روحانی در راستای تمرکززدایی و توزیع سرمایه در تمامی استان ها، باید روند تقسیم این سرمایه ها در نقاط مختلف کشور را دنبال کند.
رشد سرمایه گذاری خارجی در ایران در سال جاری
از زمان انتساب حسن روحانی به عنوان رییس جمهور، موجی از تمایل برای سرمایه گذاری خارجی در ایران سرازیر شده و تا کنون مبلغی بالغ بر 4 میلیارد دلار در 124 پروژه صنعتی در سطح کشور سرمایه گذاری شده است که این رقم علاوه بر رقم مصوب 11 میلیارد و 400 میلیون دلار تصویب شده است.
ایران در سال جاری میلادی پس از امارات و عربستان سعودی، بزرگ ترین جذب کننده سرمایه گذاری خارجی در خاورمیانه بوده است. در حال حاضر 19 کشور جدید سرمایه گذار به کشورهای آلمان و کره جنوبی که بزرگ ترین طرف های تجاری ایران هستند، اضافه شده اند که این آمار از رشد 90 درصدی کشور در زمینه جذب سرمایه گذاری خارجی از سال 2015 تابحال خبر می دهد.
بواسطه این روند جذب سرمایه گذاری خارجی، صندوق بین المللی پول پیش بینی کرده است که رشد مالی ایران تا سال 2022، به 8 درصد می رسد. این میزان از رشد مالی معادل رقمی است که حسن روحانی اعلام کرده بود که برای دستیابی به آن، ایران نیازمند جذب سالانه 30 تا 50 میلیارد دلار سرمایه خارجی است.
در همین زمینه محمد خزاعی، معاون وزیر و رییس کل سازمان سرمایه گذاری و کمک های فنی و مالی ایران اظهار می کند: مهمترین وظیفه سازمان سرمایه گذاری خارجی گسترش تعاملات مالی با کشورهای دیگر است. این امر موجب خواهد شد که تامین مالی پروژه های مورد نیاز کشور با مشکل روبرو نشود، همچنین به توسعه روابط ایران در مجامع مالی جهان مانند سازمان های بین المللی و کنفرانس های بین المللی کمک خواهد کرد.
اما باید به این نکته توجه داشت که هدف وزارت اقتصاد و امور دارایی از گسترش تعاملات فقط مسائل مالی نیست؛ چراکه کاربرد سیاسی آن هم برای دولت اهمیت دارد.
وی ادامه ادامه داد: بعد از اجرایی شدن برجام، یکی از اهداف اصلی وزارت اقتصاد و امور دارایی، گسترش روابط با کشورهایی بود که از اهمیت بالایی در منطقه برخوردارند اما به دلیل تحریم ها قطع همکاری کرده بودند. در دوران پسابرجام سازمان سرمایه گذاری خارجی توانست با این کشورها رابطه برقرار کند و در پی آن 36 سند همکاری با کشورهای مختلف امضا شد.
او همچنین بیان کرده است: سازمان سرمایه گذاری خارجی با تدابیر وزارت اقتصاد و دارایی پیروز شد با کشورهایی مانند جمهوری چک، مجارستان، آلمان، برزیل، هند، هلند، آفریقای جنوبی، قرقیزستان، کرواسی، لیتوانی، ایتالیا، بلغارستان، نروژ، روسیه، اندونزی و ... سند همکاری امضا کند.
خزاعی همچنین بیان کرده است: با نگاهی گذرا به آمارها می توان به اهمیت این مذاکرات پی برد. در 50 سال گذشته تعداد موافقت نامه هایی که به امضا رسید به 60 مورد می رسد. این در حالی است که یکی از دستاوردهای دولت یازدهم طی دو سال گذشته در بخش سرمایه گذاری خارجی، امضای 36 سند همکاری سازمان سرمایه گذاری با کشورهایی که به توسعه مالی کشور کمک می کنند، بوده که از این تعداد 8 مورد آن نهایی شده است.
در عین حال با تعداد دیگری از کشورها مذاکراتی اجرا شده و در شرف نهایی شدن است که از این میان می توان به کشورهای انگلستان، دانمارک، استرالیا، پرتقال، تایلند، اسلوونی و... اشاره کرد.
او اضافه کرده است: پس از اجرایی شدن برجام، سازمان سرمایه گذاری خارجی با برخی کشورها مذاکره کرد و به توافقاتی رسید که می توان به فاینانس و خطوط اعتباری با کشورهای ژاپن، چین، دانمارک، هلند، نروژ، آلمان، ایتالیا، روسیه اشاره کرد.
یکی از این خطوط اعتباری که به نتیجه رسیده مربوط به کشور نروژ است که در حاشیه اجلاس بانک جهانی و دیدار وزیر اقتصاد کشورمان با وزیر خارجه نروژ اعلام شد. براین اساس یک خط اعتباری ویژه یک میلیارد دلاری برای شرکت هایی که خواهان همکاری با ایران هستند، ایجاد شده است.
منبع: خبرگزاری ایسنا