علت شکستن ناخن ها و راه جلوگیری و تقویت آن ها با مواد طبیعی
به گزارش مجله دکوراسیون کاشیا، داشتن ناخن هایی سالم و زیبا باعث افزایش اعتماد به نفس افراد می شود.ناخن ها نقش مهمی در زیبایی و آراستگی دارند به همین دلیل امروزه توجه ویژه ای به سلامت ناخن ها می شود تا بتوان زیبایی آن ها را تضمین کرد.
ناخن ها از چه چیزی ساخته شده اند؟
ناخن ها از لایه های کراتین و هم چنین پروتئینی ساخته شده اند که مو از آن ساخته شده است.ناخن از تخت ناخن محافظت می کند. رشد ناخن از پایین ناحیه پوست انجام می گردد.ناخن های سالم ظاهری روشن و نرم دارند.اگر درباره هر گونه تغییر در ناخن هایتان نگران هستید، با پزشک مشورت کنید.شکننده شدن ناخن ها علل مختلفی دارد که به چند مورد از این موارد اشاره می کنیم:
کمبود های تغذیه
کمبود بعضی ریز مغذی ها از جمله آهن، روی (زینک)، ویتامین های A , B , C , D , E می تواند باعث شکننده شدن ناخن ها و پوسته پوسته شدن کناره های ناخن گردد.برای جلوگیری از شکنندگی ناخن پروتئین فراموش نگردد
کمبود پروتئین، خود را به صورت یک نوار سفیدرنگ در عرض ناخن نشان می دهد. ناخن ها بیشتر از پروتئین ساخته شده اند، بنابراین برای اینکه ناخن هایی بلند، قوی و مجذوب کننده داشته باشید باید روزانه به میزان مناسب پروتئین مصرف کنید. کراتین، عنصر اصلی مو و ناخن، از آمینواسیدها به خصوص سیستئین ساخته شده است. با این وجود به این معنا نیست که شما به مکمل های سیستئین نیاز دارید.خوردن منابع پروتئینی متنوع می تواند به شما این اطمینان را بدهد که برای داشتن ناخن هایی سالم به میزان کافی آمینو اسید مصرف کرده اید. حال این پروتئین به میزان قابل توجهی در ماهی قزل آلا، ماست و گردو وجود دارد. منابع دیگر پروتئین شامل ماهی، میگو، بوقلمون، مرغ، گوشت، سویا، تخم مرغ، آجیل و لبنیات است.
کمبود آب باعث شکنندگی ناخن می گردد
یک آزمایش ساده برای تشخیص کمبود آب بدنتان این است که سطح ناخن را محکم فشار دهید تا ناخن از صورتی به سفید تغییر رنگ دهد. سپس ناخن را رها کنید و ببینید در چه زمانی به رنگ اولیه خود برمی گردد. اگر ناخن کمتر از دو ثانیه به رنگ اصلی اش باز نگردد، یعنی بستر ناخن دچار کمبود آب است. در طولانی مدت این کمبود آب باعث شکنندگی ناخن می گردد؛ بنابراین برای حفظ سلامتی ناخن هایتان به میزان کافی آب بنوشید.با مصرف آهن شکنندگی ناخن ها را کاهش دهید
اگر آهن کافی دریافت نکنید، ناخن هایتان آن را نشان می دهد. کمبود آهن که در خانم ها رایج است سبب شکنندگی ناخن ها می گردد؛ بنابراین کسانی که این مشکل را دارند باید غذاهای پرآهن مصرف کنند. همچنین منابع حیوانی آهن عبارت است از گوشت گاو، بوقلمون، اردک، مرغ، میگو و تخم مرغ. منابع گیاهی آهن سویا، عدس، لوبیا و سبوس است.با مصرف ویتامین C می توانید به جذب آهن حیوانی در بدن کمک کنید؛ البته سعی کنید مواد غذایی غنی از آهن، روی، ویتامین B و گوگرد مصرف کنید، چون مواد غذایی پروتئینی که غنی از اسیدهای آمینه، ویتامین B و گوگرد هستند، سبب سخت و زیبا شدن ناخن هایتان می شوند.
کم خونی
کم خونی ناشی از فقر آهن یکی از انواع کم خونی است که در پی آن شکنندگی ناخن ها رخ می دهد .هایپوتیروئیدی (کم کاری غده تیروئید)
مانیکور
انجام کارهای مختلف بر روی ناخن مانند مانیکور، پدیکور، کاشت ناخن، استفاده از ناخن مصنوعی و … سبب شکننده شدن ناخن ها می شوند.ناخن ها را در وقت مناسب کوتاه کنید
برای پیشگیری از شکنندگی ناخن ها باید آنها را در زمان مناسب کوتاه کنید. همواره بعد از حمام ناخن های خود را بگیرید، چون آسیب کمتری به آن می رسد. در بقیه مواقع ناخن شکنندگی دارد و به سطح آن آسیب می رساند، ولی بعد از حمام، ناخن نرم است و نمی شکند.پاک کردن بیش از حد لاک ناخن با استون
دقت کنید لاک زدن موجب شکننده شدن ناخن ها نمی گردد بلکه حتی بعضی منابع ذکر کردهاند که موجب تقویت ناخن ها نیز می گردد. (مخصوصا بعضی لاک ها مثل لاک های گیاهی)؛ ولی پاک کردن مرتب ناخن ها با استفاده از استون به علت خاصیت حلالیت که در آن هست موجب شکننده شدن ناخن ها می گردد.کاهش احتمال شکنندگی ناخن با پرهیز از لاک زدن
استفاده بیش از حد از لاک سبب خشکی و شکننده شدن ناخن ها می گردد. لاک موجب می گردد که سوراخ های سطح ناخن بسته شوند و ناخن با مشکل کمبود اکسیژن روبرو گردد. بنابراین نزدن لاک در طولانی مدت همراه با رعایت بقیه اصول گفته شده می تواند باعث بهتر شدن شرایط ناخن گردد.افزایش سن
شکننده شدن ناخن ها با افزایش سن افزایش می یابد و در خانم ها به علت نازک تر بودن ناخن ها این تغییر مشهودتر و بارزتر است.وارد شدن آسیب های مداوم به ناخن ها
افرادی که بعضی کارهایی که به ناخن ها آسیب وارد می کنند را به طور مداوم انجام می دهند ناخن های خود را در معرض آسیب جدی قرار می دهند. مثلا افرادی که دائما و هر روز با مواد شوینده تماس پوستی دارند.بلند بودن ناخن ها
افرادی که ناخن هایی بلند دارند مسلما ناخن هایشان بیش از سایرین در معرض شکنندگی و آسیب قرار گرفته است.تماس های شغلی
در بعضی شغل ها هم چون نجاری، کفاشی و غیره، ناخن های فرد شاعل به علت انجام کارهای دستی در اثر سایش قرار دارند و دچار شکنندگی می شوند . همچنین مشاغلی هم چون پزشکان، جراحان و … که از مواد شوینده قوی استفاده می کنند به علت خاصیت حلالیتی که این مواد دارند، موجب آسیب به ناخن ها می شوند.مسائل و بیماری های پوست
مسائل پوستی مختلف از جمله خشکی پوست، بیماری های قارچی و… سبب آسیب رساندن به ناخن هم می شوند.جلوگیری از شکستن ناخن
ناخن هایتان را همواره چرب و مرطوب نگه دارید. برای این منظور می توانید از انواع روغن های گیاهی همچون روغن زیتون، روغن نارگیل، روغن آووکادو، روغن تخم کتان، روغن هسته انگور و … همچنین از وازلین استفاده کنید. سعی کنید بعد از هر بار شست و شوی دست ها از این موارد برای ماساژ ناخن ها استفاده کنید.جلوگیری از شکنندگی ناخن ها با کرم های مرطوب کننده
کِرِم های مرطوب و نرم کننده برای جلوگیری از شکنندگی ناخن ها موثر است. برای اینکه ناخن هایی سالم داشته باشید، نیاز به این است که ناخن و پوسته اطراف آن را به صورت مرتب چرب کنید. به طور کلی بهتر است با استفاده از کرم های مرطوب کننده هر روز به ویژه در هوای سرد و خشک، ناخن ها را مرطوب کرده تا از شکنندگی آنها پیشگیری کنید.طولانی مدت در محیط های سرد نمانید. اگر در منطقه ها سردسیری زندگی می کنید، سعی کنید همواره دستان خود را گرم نگه دارید.
در هنگام کار با مواد شوینده از دستکش استفاده کنید و به هیچ وجه دست ها در تماس مستقیم با مواد شوینده نباشند.
در هنگام استفاده از دستکش پلاستیکی ابتدا دستکش نخی بپوشید سپس روی آن از دستکش پلاستیکی استفاده کنید یا از دستکش های پلاستیکی دو لایه که لایه داخلی آن پارچه ای است استفاده کنید. زیرا در هنگام کار با دستکش پلاستیکی دست ها عرق کرده و موجب نرم شدن ناخن ها و شکنندگی آن ها می گردد.
اگر ناخن ها را به صورت چهارگوش کوتاه کنید کمتر شکننده و آسیب پذیر می گردد.
علل شکنندگی ناخن ها:
شکنندگی ناخن ها با تشکیل یک شکاف در ناخن مشخص می گردد. شکافته شدن ناخن می تواند افقی باشد، از نوک ناخن، یا عمودی، و شکاف در دو شکل.دلایل معمول شکستگی ناخن ها عبارتند از:
رطوبت:
رطوبت می تواند موجب ضعیف و ترد شدن ناخن ها گردد.خود ناخن ترد می گردد و شکستن، خم شدن، یا جدایی آسان تر می گردد.
کندن و یا جویدن ناخن ها:
بسکمک از مردم عادت دارند ناخنهای خود را گاز بگیرند. کندن یا گاز گرفتن معمولاً نتیجه یک مساله اضطرابی است.جویدن ناخن هایتان می تواند باعث ایجاد فشار به ناخن گردد و منجر به شکسته شدن یا شکنندگی می گردد.
شکستن ناخن و دلایل آن
جراحت:جراحت، ممکن است یک علت احتمالی برای کنده شدن ناخن باشد. جراحت و ضعف می تواند با ناخن های مصنوعی هم اتفاق بیفتد.
عفونت:
عفونت های قارچی، باکتریایی، یا قارچی در بستر ناخن می تواند بافت ناخن ها را تغییر دهد، که منجر به ناخن های ضعیف و شکننده می گردد.
پسوریازیس:
پسوریازیس می تواند هم پوست و هم ناخن ها را تحت تاثیر قرار دهد. پسوریازیس می تواند باعث سفت شدن، خرد شدن، یا انشعاب ناخن گردد. تخمین زده می گردد که تا 78 درصد از افرادی که پسوریازیس دارند، از مسائل ناخنی رنج می برند.
بیماری های مرتبط با شکستن ناخن
بیماری ها:بیماری های خاصی ممکن است موجب کاهش سلامتی ناخن شوند که می تواند منجر به شکسته شدن ناخن ها گردد.بیماری هایی که ممکن است به شکنندگی ناخن ها کمک کنند، عبارتند از:
-بیماری های تیروئیدی
-بیماری کبدی
-بیماری های کلیوی
-سرطان پوست
شکستن جدی ناخن:
اگر شکستگی ناخن به تخت ناخن نفوذ کرده باشد، ضروری است که به یک پزشک مراجعه کنید.ممکن است ناخن کنده گردد و ممکن است به بخیه نیاز داشته باشد و اگر ناخنتان بتواند دوباره وصل گردد، پزشک آن را با چسب یا بخیه دوباره متصل می کند.اگر علائم زیر را تجربه می کنید، حتماً با پزشک خود تماس بگیرید:
-ناخن های به رنگ آبی یا ارغوانی
-ناخن های کج شده
-شیارهای افقی
-یک رنگ سفید زیر ناخن هایتان
-ناخن های دردناک و رشد نکرده
رژیم غذایی موثر بر سلامت ناخن ها
پروتئین: ماده اصلی موجود در ناخن ها نوعی پروتئین به نام کراتین است. بنابراین کمبود پروتئین در رژیم غذایی تاثیر بارزی بر سلامت ناخن ها می گذارد.همان طور که می دانید گوشت قرمز و به میزان کمتر از آن سایر انواع گوشت همچنین انواع حبوبات سرشار از پروتئین هستند.
مصرف مواد غذایی سرشار از ویتامین E و C: کمبود ویتامین C باعث کاهش سرعت رشد ناخن ها می گردد همچنین سبب شکننده شدن ناخن ها و آسیب پذیری آن ها می گردد زیرا ویتامین C برای ساخت کلاژن که یکی از ارکان اصلی ناخن است لازم و ضروری است.
ویتامین E به جذب بهتر ویتامین C کمک می کند، همچنین چون باعث افزایش گردش خون به سمت ناخن ها و در پی آن اکسیژن رسانی بیشتر می گردد، به رشد بهتر ناخن ها و سلامت آن ها کمک می کند.
ویتامین B: به طور کلی مصرف بیوتین و نیز سایر انواع ویتامین B برای سلامت پوست ، مو و ناخن توصیه می گردد و مانع شکنندگی و سست شدن ناخن ها می گردد. متاسفانه با افزایش سن جذب این ویتامین از مواد غذایی کاهش می یابد بنابراین افراد باید از مکمل های ویتامین B استفاده کنند.
قارچ، غلات، زرده تخم مرغ، آرد سویا از جمله موادغذایی هستند که افراد برای دریافت ویتامین B می توانند از آن ها استفاده کنند.
طرز تهیه یک سالاد بسیار مفید برای حفظ سلامت ناخن ها
قارچ و گوجه و کلم بروکلی و اسفناج را خرد کنید و با میزانی عدس پخته شده مخلوط کنید. به آن چند قاشق روغن زیتون یا روغن کتان اضافه کنید. در صورت تمایل می توانید میزانی آجیل نیز به آن اضافه کنید. سالاد تهیه شده را روزی چند بار مصرف کنید تا متوجه تاثیر شگرف این مواد شوید.دقت کنید که نباید افراد انتظار داشته باشند که با مصرف یک بار از این سالاد یا رعایت رژیم غذایی ذکر شده فقط برای مثلا یک هفته سلامت ناخن هایشان را باز یابند. این موضوع امری است زمان بر که با رعایت طولانی مدت این نکات می توان به مقصود مورد نظر رسید.
سه راهکار طب سنتی برای استحکام ناخن
1- درمانگران طب سنتی هند، از شیره دانه های ذرت شیرین مرهمی می سازند که در مدت زمانی حدود 20 روز سستی و شکنندگی ناخن ها را درمان می کند.برای تهیه این مرهم یا کرم گیاهی نیاز به یک فنجان دانه ذرت تازه و نصف فنجان شیر دارید. پیش از هر چیز دانه های ذرت را با کمک گوشت کوب بکوبید و کاملا له کنید. سپس آن را با شیر آغشته کرده و اجازه دهید به مدت یک ساعت در همین حال بماند تا به خوبی شیره دانه های ذرت با شیر مخلوط گردد. سپس این مخلوط را از یک صافی رد کنید تا آماده استفاده گردد.
ماساژ ناخن ها با این مخلوط و نگه داشتن سرانگشتان درون این مخلوط به مدت 20 دقیقه می تواند علاوه بر تامین ویتامین B مورد نیاز ناخن ها، آهن، گوگرد و کلسیم مورد نیاز آنها را تامین کرده و احتمال شکنندگی ناخن ها را به صفر برساند.
2- می توان به میزان مساوی عسل، روغن بادام ، زرده تخم مرغ و نمک دریا را مخلوط کنید و ناخن ها را به مدت نیم ساعت در آن قرار دهید این کار احتمال شکنندگی ناخن ها را کاهش می دهد.
3- دو قاشق سوپخوری آب آناناس تازه را با دو قاشق غذاخوری زرده تخم مرغ و نصف قاشق چایخوری سرکه انگور مخلوط کنید و به مدت نیم ساعت ناخن ها را در آن قرار دهید، با این استحکام ناخن ها را افزایش داده و از شکستن آنها جلوگیری می کنید.
منبع: سایت دکتردکتر
سایت نمناک
سایت بیتوته
منبع: راسخون