معرفی شیرینی سنتی یزد

به گزارش مجله دکوراسیون کاشیا، یزد شهر شیرینی های سنتی خوشمزه است که هر کدام با طعم و شکلی مجذوب نماینده و هیجان انگیز در شیرینی فروشی ها و منازل خودنمایی می نمایند. نام انواع شیرینی یزدی شامل باقلوا، قطاب، سوهان آردی، حاجی بادام، کیک یزدی و… است که فقط با یک بار چشیدن آن ها، طعم شان تا ابد در فکر تان باقی خواهد ماند. در این مطلب قصد داریم تا معروف ترین شیرینی های شهر یزد را معرفی کنیم و در نهایت طرز تهیه 5 شیرینی سنتی یزد که پرطرفدار هستند را به شما آموزش دهیم؛ با ما همراه باشید.

معرفی شیرینی سنتی یزد

معروف ترین شیرینی های یزد که باید حتما آن ها را امتحان کنید…

تعداد برترین شیرینی های یزد که مخصوص این شهر هستند، زیاد نیست؛ اما همین چند نمونه نیز با طعم های مختلفی تهیه می شوند. به طور مثال شیرینی لوز طعم نارگیلی، پسته ای، بادامی و… دارد؛ یا پشمک یزدی در ترکیب با پودر کاکائو یا بقیه طعم دهنده ها تهیه می گردد. بعلاوه در بسته بندی شیرینی سنتی یزد می توانیم تنوع بالایی از مدل های مختلف شیرینی را ببینیم. در ادامه با انواع آن ها بیشتر آشنا خواهیم شد:

شیرینی لوز

اولین شیرینی پرطرفدار و معروف شهر یزد، لوز یا همان باقلوای یزدی است که طعمی بسیار شیرین دارد و با استفاده از بادام، پسته، نارگیل و… تهیه می گردد. شکل این شیرینی به صورت لوزی است و به همین علت نام آن را لوز گذاشته اند. در بسیاری از قنادی های شهر یزد شیرینی لوز به شکل بسته بندی های آماده وجود دارد که گاهی با یک طعم و گاهی به صورت ترکیبی به فروش می رسد.

قطاب

قطاب را هم می توانیم در میان برترین شیرینی های یزد قرار دهیم که بسیار محبوب است؛ تا جایی که آن را کنار چای در مهمانی ها و حتی به صورت روزمره میل می نمایند. ترکیبات این شیرینی پودر بادام، هل و قند است و در بخش بیرونی آن هم از آرد گندم، تخم مرغ، کره، ماست و شیر استفاده می گردد. سطح روی قطاب را با استفاده از پودر قند می پوشانند تا یک دست گردد و طعمش بهتر باشد.

پشمک

پشمک هم یکی از شیرینی های محبوب و مجذوب کننده استان یزد است. این شیرینی با نام یزد گره خورده و به همین علت برای سوغاتی برترین انتخاب است. ترکیبات پشمک آرد، روغن، شکر، سرکه و آب هستند؛ البته گاهی با اضافه کردن بعضی از طعم دهنده ها مثل زعفران، کاکائو، قهوه یا ترکیبات دیگر آن را در رنگ های مختلف تهیه می نمایند.

کیک یزدی

کیک یزدی از شیرینی های معروفی است که حتی در شهرهای دیگر ایران هم با همین نام فروخته می گردد. کیک یزدی را می توانید در منزل هم درست کنید؛ چون ترکیبات اولیه آن چندان پیچیده نیست. این شیرینی اغلب با پسته تزئین می گردد که آن را زیباتر و طعمش را بهتر می نماید.

شیرینی منقا

منقا همان شیرینی پنجره ای است که به شکلی خاص در شهر یزد تهیه می گردد. در این منطقه قالب های خاصی برای این شیرینی در نظر گرفته شده اند که طرح آن را زیباتر نموده اند. به علت استفاده از مواد اولیه آرد گندم، آرد برنج، تخم مرغ، نشاسته، گلاب، زعفران، روغن و آب، طعمش نیز کمی متفاوت تر است. روی این شیرینی ها با پودر قند تزئین می گردد و نمادی از تاریخ و فرهنگ یزد به شمار می آید.

سوهان آردی

یکی از انواع سوهان ها که در شهر یزد تهیه می شوند، مدل های آردی آن است. برای درست کردن این شیرینی بسیار محبوب از جوانه گندم، آرد گندم، روغن حیوانی، شکر، جوهر لیمو، پودر هل، زعفران، روغن مایع و عرق هل استفاده می گردد. شکل ظاهری و طعم این شیرینی با آنچه که در شهر قم تهیه می گردد و به فروش می رسد، فرق دارد و پیشنهاد می کنیم حتما آن را امتحان کنید.

حاجی بادام

حاجی بادام هم یکی از معروف ترین شیرینی های یزد است. این شیرینی نقلی با بادام، معطر و لذیذ است و در خانواده های ایرانی محبوبیت زیادی دارد. مواد اصلی آن شامل گلاب، زرده تخم مرغ، جوش شیرین، پودر قند، هل و بادام هستند. این شیرینی در شهرهای دیگر هم پخته و در کنار چای سرو می گردد.

شیرینی یزدی مخلوط

همان طور که خواندید، شهر یزد تولیدنماینده انواع شیرینی های خوشمزه است که شیرینی یزدی مخلوط هم یکی از آن هاست. در جعبه این شیرینی می توانید ترکیبی از اسامی مانند باقلوا، لوز نارگیل، لوز بادام، قطاب، سوهان آردی، نان نارگیل و حاجی بادام را که در بالا معرفی کردیم، ببینید که به صورت ردیفی در جعبه قرار گرفته اند و هرکدام طعم خاص خود را دارند. این شیرینی برای پذیرایی از مهمانان یا در خانواده هایی که اعضاء آن ذائقه های متفاوت دارند، برترین انتخاب است.

طرز تهیه 5 شیرینی یزدی آسان در منزل

اکنون با مدل های مختلف شیرینی سنتی یزد آشنا شدید و تقریبا می دانید با ورود به این منطقه از کشور چه چیزی در انتظارتان است. حال در این قسمت می خواهیم طرز تهیه 5 مدل از این شیرینی ها را به شما آموزش دهیم تا آن ها را در منزل تهیه کنید و از طعم خوب این شیرینی ها لذت ببرید:

طرز تهیه پشمک یزدی

اگرچه در نگاه اول درست کردن این شیرینی یزدی کمی سخت است، اما با آماده کردن مواد اولیه زیر و طی کردن مراحلی که گفته می شوند، می توانید به راحتی و در مدت زمانی کوتاه، پشمک یزدی خوشمزه ای را تهیه کنید:

مواد لازماندازه مورد احتیاج
آرد سفید750 گرم
روغننیم کیلو
سرکه1 قاشق غذاخوری
شکر3 کیلوگرم
آب1.5 لیتر
  • مرحله اول: آب و شکر را با هم ترکیب و آن ها را روی گاز قرار دهید.
  • مرحله دوم: بعد از به جوش آمدن آب، سرکه را به آن ها اضافه کنید.
  • مرحله سوم: اجازه دهید این مواد روی حرارت باقی بمانند تا زمانی که بافت آن ها غلیظ و تقریبا شبیه به عسل گردد. رنگ این مواد هم باید به صورت کمی تیره تر درآید.
  • مرحله چهارم: سینی را چرب کنید و مایه درست شده را درون آن بریزید.
  • مرحله پنجم: با کاردک ترکیبات را ورز دهید و سپس آن ها را کاملا زیر و رو کنید.
  • مرحله ششم: اکنون مواد شما شکلی شبیه به خمیر پیدا نموده و کافی است که آن را بردارید و به شکل کُره حالت دهید.
  • مرحله هفتم: توپک درست شده را ورز دهید تا رنگش سفید گردد.
  • مرحله هشتم: خمیر را در سینی بزرگ بگذارید و آن را به شکل حلقه ای فرم دهید.
  • مرحله نهم: حلقه را درون آرد و روغن بگذارید و سپس آن را آنقدر باز و بسته کنید تا آرد و روغن کاملا به خوردشان برود.
  • مرجله دهم: در این مرحله خواهید دید که بافت پشمک دقیقا شبیه به همان چیزی خواهد شد که درون فروشگاه ها می بینید.
  • مرحله یازدهم: پشمک را برش بزنید و آن را در داخل سینی تکان دهید (شبیه به پاک کردن برنج در سینی)
  • مرحله دوازدهم: اکنون خواهید دید که بافت پشمک سبک شده و آماده سرو است.

طرز تهیه کیک یزدی

این شیرینی سنتی یزد هم هواداران زیادی دارد و می توان آن را در منزل نیز تهیه کرد. مواد اولیه مورد احتیاج و طرز تهیه کیک یزدی را می توانید در این قسمت ببینید:

مواد لازماندازه مورد احتیاج
آرد سفید300 گرم
تخم مرغ3 عدد
شکر200 گرم
ماست غلیظ150 گرم
روغن مایع175 گرم
عسل1 قاشق غذاخوری
بکینگ پودر1 قاشق غذاخوری
پودر هل1.5 قاشق غذاخوری
گلاب3 قاشق غذاخوری
  • مرحله اول: فر را روی دمای 200 درجه سانتی گراد قرار دهید تا کاملا گرم گردد.
  • مرحله دوم: تخم مرغ ها را در ظرفی بشکنید و با همزن برقی بزنید تا یک دست شوند.
  • مرحله سوم: شکر را به تخم مرغ اضافه کنید و هم بزنید تا رنگش کرمی گردد.
  • مرحله چهارم: روغن مایع را داخل ظرف بریزید.
  • مرحله پنجم: ماست را اضافه کنید و هم بزنید.
  • مرحله ششم: گلاب، هل و عسل را هم به این مواد اضافه کنید و آن ها را هم بزنید.
  • مرحله هفتم: آرد و بکینگ پودر را الک کنید و کم کم داخل مواد بریزید. این ترکیبات را به آرامی هم بزنید.
  • مرحله هشتم: مایه را درون قالب بریزید و آن را برای مدت 10 دقیقه در فر بگذارید.
  • مرحله نهم: زمانی که کیک کمی پف کرد، دما را روی 180 درجه تنظیم کنید و اجازه دهید برای 10 دقیقه دیگر پخت آن انجام گردد.
  • مرحله دهم: کیک یزدی ها را از فر بیرون آورید و پس از سرد شدن میل کنید.

طرز تهیه شیرینی منقا یزدی

یکی از شیرینی های سنتی یزد ، شیرینی منقا یا همان نان پنجره ای است که احتمالا همه ما آن را امتحان نموده ایم. روش درست کردن این شیرینی نیز بسیار ساده است و با استفاده از مواد اولیه موجود در جدول زیر انجام می گردد:

مواد لازماندازه مورد احتیاج
آرد قنادی1 پیمانه
نشاسته گل2/1 پیمانه
شیر3/2 پیمانه
تخم مرغ3 عدد
گلاب3/1 پیمانه
وانیلبه اندازه لازم
پودر قندی شکربه اندازه لازم
  • مرحله اول: نشاسته، شیر و گلاب را با هم مخلوط کنید؛ تا جایی که نشاسته کاملا حل گردد.
  • مرحله دوم: تخم مرغ ها را به این مواد اضافه کنید.
  • مرحله سوم: وانیل را نیز درون ترکیبات بریزید.
  • مرحله چهارم: آرد را پس از الک کردن، کم کم به مواد اضافه کنید.
  • مرحله پنجم: مایه شیرینی را به خوبی هم بزنید تا کاملا یک دست گردد. سپس اجازه دهید تا این ترکیب کمی استراحت کند.
  • مرحله ششم: قالب شیرینی را درون روغن داغ بگذارید؛ پس از آنکه کاملا داغ شد، آن را از روغن بردارید و تا نیمه درون مایه شیرینی فرو ببرید.
  • مرحله هفتم: حال دوباره این قالب را درون روغن قرار دهید تا شیرینی از آن جدا گردد و درون روغن شناور باشد و سرخ گردد.
  • مرحله هشتم: این کار را برای همه مواد انجام دهید تا تمام شوند. سپس روی شیرینی ها را با پودر قند و پودر پسته تزئین کنید.

طرز تهیه سوهان آردی

سوهان آردی نسبت به نمونه هایی که در شهر قم می بینید، فرق دارد و حتی طعمش نیز فرق می نماید. ویژگی اصلی در این شیرینی یزدی استفاده از روغن حیوانی برای پخت آن است. جدول زیر مواد اولیه را به شما نشان می دهد؛ در ادامه نیز روش درست کردن سوهان آموزش داده شده است:

مواد لازماندازه مورد احتیاج
آرد جوانه گندم150 گرم
آب3 لیوان فرانسوی دسته دار
پودر هل1 قاشق غذاخوری
روغن حیوانی2 قاشق غذاخوری
شکر300 گرم
عرق هل1 قاشق مرباخوری
زعفران2 قاشق غذاخوری
جوهر لیمو4/1 قاشق چای خوری
  • مرحله اول: آرد را الک کنید و درون روغن تفت دهید.
  • مرحله دوم: دارچین، پودر هل و پودر پسته را به آرد اضافه کنید و تفت دادن را برای دقایقی ادامه دهید؛ سپس شعله زیر آن را خاموش کنید.
  • مرحله سوم: در تابه ای دیگر شکر، آب، جوهر لیمو و روغن را بریزید و آن ها را برای مدت 30 دقیقه روی حرارت ملایم قرار دهید.
  • مرحله چهارم: پس از 30 دقیقه نوبت به اضافه کردن عرق هل و زعفران آب شده است. سپس شعله را خاموش کنید تا این مواد کمی سرد شوند.
  • مرحله پنجم: یک ملاقه از شربت مرحله اول را با مایه خمیری که درست نموده اید، ترکیب کنید و آن ها را به خوبی ورز دهید.
  • مرحله ششم: سینی مورد نظرتان را چرب کنید و موادی را که درست نموده اید، داخل آن قرار دهید.
  • مرحله هفتم: روی این ترکیبات کمی پودر پسته بریزید و اجازه دهید برای یک ساعت در دمای محیط و 24 ساعت در یخچال باقی بماند.
  • مرحله هشتم: اکنون سوهان را به شکلی که می خواهید، برش بزنید.

طرز تهیه باقلوا یزدی

درست کردن باقلوا یزدی در منزل نسبت به چیزی که درون مغازه ها به فروش می رسد، کمی متفاوت تر است؛ اما در نهایت طعمی که به شما می دهد، شبیه به نمونه های یزدی خواهد بود. مواد اولیه و مراحل درست کردن این شیرینی سنتی یزد را می توانید در این قسمت ببینید:

مواد لازماندازه مورد احتیاج
خمیر یوفکا3 ورق
پودر شکر یا قند5/1 قاشق غذاخوری
کره2/1 قاشق غذاخوری
پودر پسته2 قاشق غذاخوری
پودر پسته و پودر قندبه اندازه لازم
پودر هل و دارچینبه اندازه لازم
عسل یا خامه فرم گرفته1.5 قاشق غذاخوری
گلاببه اندازه لازم
  • مرحله اول: خمیر یوفکا را باز کنید و درون ماهی تابه بگذارید.
  • مرحله دوم: کمی پودر پسته، پودر قند، پودر هل و دارچین را در ظرفی به همراه خامه یا عسل ترکیب و آن ها را به خمیر اضافه کنید.
  • مرحله کمی: کمی گلاب هم روی این مواد بریزید.
  • مرحله چهارم: خمیر را تا کنید.
  • مرحله پنجم: کمی کره را به مایه اضافه کنید و آن را روی گاز قرر دهید.
  • مرحله ششم: دو طرف باقلوا را سرخ کنید.
  • مرحله هفتم: در تابه ای دیگر شکر و آب را مخلوط کنید و اجازه دهید برای 10 دقیقه بجوشد و غلیظ گردد.
  • مرحله هشتم: شربت را روی باقلوای سرخ شده بریزید و آن را با پودر پسته تزئین کنید.

خرید شیرینی سنتی یزدی در خبرنگاران

مدل های مختلف شیرینی سنتی یزد با طعم های متنوع، مجذوب کنندهیت خاصی دارند و نشانگر فرهنگ این منطقه از ایران هستند. این شیرینی ها را می توانید با مراجعه به شیرینی فروشی های سطح شهر یزد به عنوان سوغات برای دوستان و نزدیکان خود یا برای مصرف روزمره بخرید. البته دستور پخت بعضی از آن ها نیز ساده است و با طی کردن مراحلی که گفته شد، امکان پخت آن ها را خواهید داشت.

روش دیگر برای خرید شیرینی یزدی ، سفارش آنلاین آن ها است. در خبرنگاران شیرینی فروشی هایی فعال هستند که اسامی و عکس شیرینی یزدی را هم در فهرست محصولاتشان قرار داده اند؛ به این ترتیب تنها با چند کلیک می توانید آن ها را سفارش دهید و درب منزل دریافت کنید.

منبع: اسنپ فود
انتشار: 22 بهمن 1403 بروزرسانی: 22 بهمن 1403 گردآورنده: kashia.ir شناسه مطلب: 2406

به "معرفی شیرینی سنتی یزد" امتیاز دهید

امتیاز دهید:

دیدگاه های مرتبط با "معرفی شیرینی سنتی یزد"

* نظرتان را در مورد این مقاله با ما درمیان بگذارید