مصاحبه ، تحلیلگر آمریکایی: ادعای واشنگتن در نقض پیمان هسته ای توسط روسیه بهانه است
به گزارش مجله دکوراسیون کاشیا، تحلیلگر سابق سیاست خارجی سنای آمریکا بر این باور است که واشنگتن به این دلیل مسکو را به نقض پیمان نیروهای هسته ای متهم نموده است تا از آن به عنوان بهانه ای برای ازبین بردن پیمان و تهدید رقابت تسلیحاتی جدید استفاده کند.
جیمز جاتراس تحلیلگر سیاسی مستقر در واشنگتن در مصاحبه با خبرنگاران در واکنش به تصمیم آمریکا برای خروج از پیمان نیروهای هسته ای میان برد به بهانه نقض آن توسط روسیه، گفت: چیزی که واضح و روشن است آن است که آمریکا این اتهامات را به عنوان بهانه ای برای از بین بردن پیمانی مطرح نموده است که احتمالاً از سوی طراحان و برنامه ریزان نظامی ناخوشایند تصور می شده است، کسانی که قصد دارند اوضاع امنیتی اروپایی روسیه را نامطمئن جلوه دهند. آمریکا تصمیم گرفت تا پیمان موجود را از بین ببرد، تهدید به رقابت تسلیحاتی جدیدی کند و روسیه را به خاطر این مسئله متهم کند.
این تحلیلگر ارشد سیاسی در پاسخ به سؤالی درباره خروج آمریکا از پیمان نیروهای هسته ای میان برد به بهانه نقض این پیمان از سوی مسکو و ابراز نگرانی دبیرکل سازمان ملل درباره تشدید رقابت تسلیحاتی و خطر تقابل هسته ای در دنیا، تأکید کرد: نمی توانم مطمئن باشم که هیچ چیزی پشت ادعای آمریکا وجود ندارد، ولی آیا آمریکا سند و مدرکی ارائه می نماید؟ این مسئله متأسفانه وقایع مربوط به ادعای استفاده سوریه از گاز سمی و شیمیایی را در ذهن متبادر می نماید و همین طور سلاح های کشتار جمعی عراق، نسل کشی در کوزوو، برنامه هسته ای ایران، مسموم کردن اسکریپال، سانحه سقوط پرواز ام اچ17، دخالت روسیه در انتخابات و بسیاری از اتفاقات و ادعاهای دیگر که آمریکا بر اساس آنها اتهامات زیادی را علیه کشورهای دیگر مطرح نموده است ولی کوچکترین سند و مدرکی را برای اثبات این ادعاها ارائه نداده است. نه تنها آمریکا هیچ سند و مدرکی را دال بر نقض پیمان از سوی روسیه ارائه ننموده است بلکه مکانیسم های پیمان برای رسیدگی به نقض های احتمالی نیز از سوی آمریکا ابطال نشده است. برای مدت زمان طولانی آمریکایی ها حتی به روس ها نگفته اند که کدام سامانه شلیک و پرتاب را نقض پیمان نیروهای هسته ای میان برد تلقی نموده اند.
جاتراس در ادامه در پاسخ به این سؤال که ترامپ خواهان انعقاد یک قرارداد هسته ای جدید با روسیه و چین شده است، و آیا کشورهایی مثل چین تمایلی برای پیوستن به چنین قراردادی دارند؟، گفت: امیدوارم این مسئله شدنی باشد ولی نسبت به آن شک و تردید دارم. پیمان نیروهای هسته ای میان برد در سال 1987 میلادی در دوره ریگان و گورباچف حاصل شده است. فناوری از آن موقع تاکنون تغییر و تحولات زیادی داشته است. امروز غیر از روسیه و آمریکا، بازیگران مهم دیگری نیز وجود دارند به خصوص پکن. اکنون آمریکا باید با گروه های بیشتری مذاکره کند تا بتواند به یک پیمان جدید هسته ای دست یابد پیمانی که شامل سایر کشورها نیز بشود. اگر چنین اتفاقی افتاده بود شاید شانس خوبی وجود داشت که به بعضی پیشرفت ها دست پیدا کنیم ولی آمریکا این طور انتخاب کرد که پیمان فعلی را نیز از بین ببرد و روسیه را به خاطر این اقدام مسئول جلوه دهد. سپس ترامپ بگوید؛ امیدوارم بتوانیم همه را در یک اتاق بزرگ و زیبا جمع کنیم و یک پیمان جدید را امضا کنیم که بهتر باشد.، ولی بعد از نقض تعهدات آمریکا در توافقنامه های قبلی، از توسعه ناتو گرفته تا خروج از برجام، چرا سایر کشورها به خصوص روسیه و چین باید به وعده های واشنگتن اهمیت دهند و برای آن ارزش قائل شوند؟ شاید ترامپ این مسئله را نیز هنر قرارداد می داند مانند کاری که در مورد برجام انجام داد؛ توافقنامه موجود را از بین ببر و اتهامات بی پایه و اساسی را علیه طرف دیگر مطرح کن و فشار را افزایش بده، سپس انتظار داشته باش تا طرف مقابل توافق بهتری را امضا کند.
وی در انتها در پاسخ به سؤالی درباره تبعات از بین رفتن پیمان نیروهای هسته ای میان برد بر نظم دنیای گفت: بی شک اکثر ناظران بر این باورند که از نقطه نظر فنی روسیه بهتر قادر خواهد بود تا نسبت به آمریکا فضای ایجادشده به واسطه انتها عمر پیمان هسته ای را پر کند، حداقل در کوتاه مدت. حتی این حدس وجود دارد که روس ها آرزو داشتند آمریکا چنین رفتاری را انجام دهد چرا که الآن دیگر هیچ مانعی برای استقرار سامانه های جدید برای هدف قراردادن متحدین اروپایی آمریکا ندارند، اروپایی هایی که امنیتشان الآن به شدت در معرض خطر خواهد بود. بی شک این مسئله موجب تشدید احساسات ضدآمریکایی در اروپا خواهد شد. این اقدام تبعاتی را نیز برای استقرار سامانه های ضدموشکی آمریکا در لهستان و رومانی به همراه دارد، سامانه هایی که با هدف دفاع در برابر تسلیحات غیرموجود ایران بوده ولی در عمل روسیه بر این باور است که این تسلیحات با هدف حمله به خاک این کشور بوده است. از بین رفتن پیمان نیروهای هسته ای میان برد از طرف دیگر یک سیگنال ناگوار را درباره چشم اندازهای پیمان استارت در مورد تسلیحات قاره پیما ارسال می نماید، پیمانی که در فوریه 2021 منقضی خواهد شد. اگر هدف تیم ترامپ از بین بردن چارچوب امنیتی باقی مانده از جنگ سرد است، باید گفت آنها به خوبی در این جهت پیش می روند. آنها با انجام این کار، در حال ایجاد خطری علیه موجودیت آمریکا و کل دنیا هستند، خطری که تصور می شد در سال 1991 میلادی دفن شده است.
+
منبع: خبرگزاری تسنیم