جشنواره فیلم فجر ؛ یک فرش قرمز ایرانی با لباس هایی متفاوت
به گزارش مجله دکوراسیون کاشیا، جشنواره فیلم فجر یک مراسم فرش قرمز ایرانی است، این فرش قرمز فرصتی است که همه عوامل، خارج از نقش ها و فیلم هایشان دیده شوند و صحبت نمایند و البته فیلم های آن ها به نمایش درآمده و نقد می گردد، مراسمی شاید شبیه به نمونه های غیر ایرانی مثل اسکار.

اگرچه ابعاد جشنواره فیلم فجر نسبت به جشنواره های بین المللی مشهورتری مانند گلدن گلوب، اسکار یا فستیوال فیلم برلین، بسیار کوچک تر است اما اهمیت داخلی آن شاید از این فستیوال ها بیشتر باشد و البته مسلما مشاهیر ایرانی بیشتری نیز در آن شرکت می نمایند.
جوایز و سیمرغ ها داده می گردد، فیلم ها دیده می شوند و در نهایت عکس و فیلم ها از یک فستیوال بزرگ ایرانی باقی می ماند که در آن بازیگران، خوانندگان و کارگردانان و دیگر هنرمندان با نقش ها و شخصیت های مختلف مطابق با سلیقه خود لباس هایی پوشیدند که بارها و بارها به اشتراک گذاشته می گردد.
روی فرش قرمز چه لباس هایی مرسوم است؟
مشاهیر در تمام دنیا روی فرش قرمز چه می پوشند؟ کت و شلوار ؟ پیراهن های عجیب یا لباس شب شیک و پرزرق و برق ؟ در یک فستیوال ایرانی چه لباس هایی پوشیده می گردد؟
لباس پوشیدن در یک مراسم رسمی معمولا کدهای مشخصی دارد که البته بعضی هنرمندان علاقه ای به پیروی از این کدها ندارند. لباس های رسمی ویژگی های خودشان را دارند، از پارچه ها و دوخت های خاص و ویژه تا لزوم رعایت سادگی و در عین حال خاص بودن لباس ها و کت و شلوراها.
در فستیوال های بین المللی و مشهور خارجی معمولا لباس هایی پوشیده می گردد که طراحان بین المللی معروف آن ها را طراحی نموده اند و در کت والک ها به نمایش درآمده ند، مردان نیز در بیشتر موارد سراغ کت و شلوارهای رسمی با رنگ های مشکی و سرمه ای و یا سفید و در موارد اندکی قهوه ای یا طوسی می روند.
از طرف دیگر با توجه به اینکه پاپیون رسمی تر از کراوات است، می توان دید که بازیگران، خوانندگان و افراد مشهور بیشتر از پاپیون های ساده و رسمی استفاده می نمایند و تعداد کمتری کراوات را به مجموعه لباس های رسمی خود وارد می نمایند.
در این مراسم به جزییات تیپ و استایل هنرمندان توجه بیشتری می گردد، مثلا اینکه این آقایان از چه ساعت یا زیورآلاتی مثل دکمه سر دست، گیره کراوات یا دستبند و انگشتر استفاده نموده اند و زیورآلات زنان چه چیزهایی است و چطور با لباس های آن ها ست شده اند.
کفش ها هم اهمیت ویژه ای دارند، مردان معمولا از کفش رسمی بندی یا نیم بوت چرم مردانه استفاده می نمایند و البته هر کفشی که می پوشند کاملا براق و شیک است. به این ترتیب روی فرش قرمز چنین فستیوال هایی معمولا مردان لباس هایی شبیه به هم دارند که البته در جزییات کاملا با یکدیگر فرق دارد و هر کدام امضای منحصر به فرد طراح خود را به خوبی نشان می دهد.
در دنیای مشاهیر و مراسم رسمی و مهم، انتخاب برای لباس های زنانه متنوع تر است، اگرچه به هر حال در یک فستیوال رسمی کدهای لباس پوشیدن برای زنان با آنچه در یک شوی فشن و کت والک پوشیده می گردد، فرق دارد.
در فستیوال های بین المللی غیر ایرانی، زنان معمولا با لباس های مجلسی و طراحی های متفاوت ظاهر می شوند. این لباس ها بسته به اینکه یک بازیگر آن را به تن می نماید یا یک خواننده و یا یک مدل می تواند متفاوت باشد. با این حال در نهایت آن ها فرمی مجلسی و شیک خواهند داشت، مگر در مواردی که کمی سنت شکنی چاشنی کار گردد و لباسی بسیار متفاوت تر انتخاب شده باشد.
البته این سنت شکنی بیشتر در لباس های زنانه اتفاق می افتد تا لباس های مردانه روی فرش قرمز. جواهرات هم بخش مهمی از سبک لباس پوشیدن مشاهیر زن روی فرش قرمز را تشکیل می دهد که هر کدام سلیقه طراح ویژه ای را نشان می دهد.
اما در ایران فرش قرمز و به ویژه عکس های جشنواره فیلم فجر تا چه حد مورد توجه قرار گرفته و برای آن لباس و تیپ ویژه ای از سوی هنرمندان در نظر گرفته می گردد؟ جواب این سوال دقیقا در همان عکس های جشنواره فیلم فجر است.
جشنواره فجر ، فرش قرمزی با زمینه ایرانی است که افرادی هم که در آن حضور پیدا می نمایند تقریبا همگی ایرانی هستند. پس شاید بتوان آنچه در این فستیوال بین المللی با رنگ و بوی ایرانی پوشیده می گردد را نشان گر مد سال داخلی دانست، اما آیا واقعا حاضرین در این جشنواره به این جریان با همین دید نگاه می نمایند و با این دید لباس های خود را انتخاب می نمایند؟
جشنواره فیلم فجر، فستیوالی رسمی با مردانی کاملا غیر رسمی
با نگاهی کلی به لباس بازیگران در جشنواره فجر در کنار دیگر هنرمندان که در این جشنواره شرکت می نمایند، می توان به راحتی به این نتیجه رسید که سلیقه مشاهیر ایرانی برای یک مراسم رسمی فرسنگ ها با کدهای لباس پوشیدن در فستیوال ها و موقعیت های رسمی دیگر فرق دارد.
اگرچه سلیقه و طراحی ایرانی بخشی از این تفاوت را توجیه می نماید، اما طرح های کاملا ایرانی یا ایرانی- اسلیمی همه ماجرای تفاوت بین طرز لباس پوشیدن ایرانی ها و غیر ایرانی ها در یک مراسم اهدای جوایز بین المللی نیست.
در جشنواره فیلم فجر مردان مشهور کمتری سراغ لباس های واقعا رسمی مانند کت و شلوارهای شیک و خوش دوخت می روند و البته تنوع پوشش در لباس های زنان نیز گاهی کمتر از حد انتظار است.
در واقع می توان گفت کمتر خبری از آن کت و شلوارهای ست شده و کاملا رسمی با پیراهن های ساده مردانه در عکس های جشنواره فیلم فجر است. البته افرادی هم که سراغ کت و شلوار یا پالتو رفته بودند، تیپشان را به گونه ای ست نموده بودند که بیشتر در دسته تیپ های نیمه رسمی یا همان Smart Casual قرار می گرفت تا استایل کاملا رسمی.
اگر در جشنواره فیلم فجر بعضی هنرمندان مرد سراغ کت و شلوار بروند، معمولا طرح هایی انتخاب می گردد که چندان معیارهای یک استایل رسمی را ندارد و یا کت تک با شلوار غیر هم رنگ ست می گردد و به این ترتیب یک تیپ کاملا رسمی مشابه با آنچه در جشنواره های غیرایرانی دیده می گردد، بسیار کمیاب است.
بر خلاف فستیوال های هنری بین المللی خارج از ایران که افراد بیشتر از پاپیون و گاهی از کراوات استفاده می نمایند، در بین هنرمندان مرد ایرانی، اکسسوری دیگری مورد توجه است و آن شال های مردانه یا شال گردن است که به ویژه در جشنواره فجر که در زمستان برگزار می گردد بسیار هوادار دارد.
اما یکی از تفاوت های بسیار مهم بین جشنواره فیلم فجر و فستیوال های بین المللی دیگر این است که در ایران، طراحی های خاصی از استایل مردانه وجود دارد که المان های ایرانی داشته و از آنچه برای یک مراسم رسمی در خارج از ایران طراحی می گردد بسیار فرق دارد.
برخلاف فستیوال های خارجی در ایران مردان سلبریتی و به ویژه بازیگران علاقه خاصی به پوشیدن شلوار جین دارند، اتفاقی که کمتر در مراسم های مشابهی مانند اسکار و گلدن گلاب اتفاق می افتد. با این حال به نظر می رسد ترکیبی از جین و پلیور یا پیراهن های روزمره و سویشرت توانسته در بین هنرمندان ایرانی و برای یک مراسم رسمی جایگاه خود را پیدا کند و به این ترتیب استایل های کاملا غیر رسمی رایج ترین استایل های مردانه جشنواره فجر باشد.
زنان جشنواره فیلم فجر از بوت تا پالتوهای ساده
تیپ زنان در جشنواره فیلم فجر به ویژه سال جاری تا حد زیادی به یک استایل رسمی زنانه نزدیک شده است و اگرچه تفاوت های بارزی با سبک لباس پوشیدن فستیوال های غربی دارد اما می توان گفت تیپ رسمی و مناسبی برای یک جشنواره بین المللی است و در بعضی موارد از طرح ها و نمادهای ایرانی در آن استفاده می گردد.
سال جاری در بین زنان محبوب ترین کفش بوت چرم بلند مشکی و بیشترا پاشنه دار است ،البته مدل های دیگر بوت و نیم بوت زنانه را هم می شد روی فرش قرمز جشنواره فجر دید، اما کمتر کسی سراغ کفش های کاملا روزمره رفته بود.
لباس های زنان هنرمند در جشنواره فیلم فجر تقریبا به یکدیگر شبیه بود، بیشتر هنرمندان سراغ پالتو رفته بودند که بیشترا با رنگ های تیره یا مشکی رنگ و یا ترکیبی از رنگ های طبیعی مثل طوسی یا کرم و قهوه ای و یا سرمه ای بود. علاوه بر این سال جاری بسیاری از هنرمندان زن سراغ پالتوهای کوتاه یا کت رفته بودند.
در قیاس با استایل بازیگران خارجی در فستیوال های هنری بین المللی، پوشش زنان ایرانی علاوه بر آنکه مطابق با فرهنگ ایرانی و اسلامی است و به ویژه سال جاری طراحی های ساده تری دارد، در استفاده از زیورآلات و اکسسوری ها نیز فرق دارد.
معمولا زیورآلات از جمله گوشواره ها و گردن بندها در فستیوال های خارج از ایران توجه بسیاری از رسانه ها را به خود جلب می نماید چراکه هم به لحاظ ارزشی بسیار گران قیمت هستند و هم طراحی های ویژه منحصر به فردی دارند که بسیاری از آن ها حتی در این فستیوال ها برای نخستین بار رونمایی می گردد. گاهی ارزش این زیورآلات به بیش از یک میلیون دلار می رسد و در این صورت یک نیروی گارد، باید فرد را همراهی کند.
زیورآلاتی که زنان هنرمند ایرانی در فستیوال های مختلف به کار می برند معمولا ساده تر است و در نهایت شامل یک گردنبند یا ساعت و دستبند می گردد که متناسب با ترکیب لباس انتخاب شده و ست می گردد و در کنار آن از کیف های کتابی یا دوشی با طراحی های مجلسی و گاه غیرمعمول استفاده می گردد که البته در فستیوال های غیر ایرانی هم این امر رایج است.
بعلاوه آرایش هنرمندان زن ایرانی در جشنواره های هنری داخلی مانند جشنواره فیلم فجر در قیاس با مراسم مشابه خارجی بسیار ساده تر است.
شاید مانور زنان هنرمند در جشنواره فیلم فجر یا جشنواره هایی از این دست بیشتر در انتخاب شال و روسری متمرکز شده باشد و در این زمینه انتخاب های متفاوتی وجود داشته باشد، اگرچه در فستیوال فجر که در فصل زمستان برگزار می گردد طبیعتا انتخاب ها بیشتر به سمت رنگ های تیره تر و طرح های ساده تر می رود.
زنان در جشنواره های ایرانی بر خلاف مردان در این جشنواره ها علاقه کمتری به تیپ های کژوال و غیر رسمی یا استفاده از لباس هایی مانند جین دارند، اگرچه که بعضی هنرمندان زن سراغ پوشیدن لباس های کاملا روزمره رفته بودند، اما این امر در بین زنان کمتر رایج است. هنرمندان زن ایرانی در جشنواره بین المللی فجر معمولا بیشتر سراغ پوشیدن لباس های رسمی در تمام روزهای جشنواره و به ویژه در مراسم افتتاحیه و روز اول می روند، به این ترتیب می توان گفت ظاهر مرتب تری برای یک مراسم رسمی نسبت به همتایان مرد خود دارند.
بخشی از تفاوت هایی که در یک جشنواره داخلی مثل جشنواره فجر در قیاس با جشنواره های هنری بین المللی خارجی دیده می گردد را می توان حاصل از تفاوت های فرهنگی و بعضی از طراحی ها را اقتباس از پوشش و طراحی های ایرانی و اسلامی دانست.
اما بخش زیادی از این تفاوت ها شاید حاصل از بی توجهی نسبت به اهمیت یک مراسم و مقدار رسمی بودن آن دانست، شکستن کدهای پوشش رسمی به ویژه در افتتاحیه جشنواره ای مانند جشنواره بین المللی فیلم فجر می تواند نشان دهنده این بی علاقگی یا اهمیت ندادن به آن باشد و گاهی نیز حاصل بدسلیقگی است.
عکس های اختصاصی خبرنگاران
عکاس: میلاد بهشتی
منبع: دیجی استایل