وقتی خرید کالای دست دو یک انتخاب است، نه اجبار
به گزارش مجله دکوراسیون کاشیا، کمپین نجات زمین با دست دو دیوار الهام گرفته از جریان های سبز جهانی است که بر استفاده از کالای دست دو، نه به عنوان یک اجبار، که به عنوان انتخابی برای یاری به محیط زیست تاکید می نماید.
بحران های زیست محیطی دیگر یک مسئله برای نسل های بعد نیستند. به شکل روزمره دامن گیر ما هستند و هر روز بیشتر پیامدهای بحران هایی مثل کمبود آب، گرمایش زمین، آتش سوزی جنگل ها، فراوری انواع آلایندگی ها و… را حس می کنیم و اثر آن ها را روی سلامت جسم و روان خود می بینیم.
خیلی وقت ها صحبت از خرید وسایل دست دوم که می گردد، افراد از اصطلاح معروفی استفاده می نمایند: یه نو بخر، خیال خودت رو راحت کن!. این روزها که بحران های محیط زیستی و گرمایش زمین، بسیاری از اهالی کرهٔ زمین را نگران نموده است، دلسوزان طبیعت این جملهٔ یه نو بخر، خیال خودت رو راحت کن را در بسیاری از موارد غلط می دانند. با توجه به شرایط فعلی محیط زیست، خریدن وسایل نو در خیلی از موارد، به جای راحتی بیشتر، نگرانی ها و دردسرها و آلودگی های بیشتری می سازد.
کالای دست دو، انتخاب من برای نجات زمین
واقعیت این است که فارغ از دلایل اقتصادی، خرید کالای دست دو به معنای بازگشت یک کالای قابل استفاده به چرخه مصرف است. یعنی مثلا به جای این که یک شلوار جین سالم که برای فراوری آن نزدیک به 7.500 لیتر آب مصرف شده، به زباله تبدیل گردد، در دیوار آگهی می گردد و به وسیله شما خریداری شده و مورد استفاده قرار می گیرد. بله به همین سادگی شما از هدر رفتن مصرف روزانه آب 48 نفر جلوگیری کردید! شما توان خرید یک شلوار نو را داشتید، اما انتخاب کردید تا با خرید دست دو به نجات زمین یاری کنید.
فعالان محیط زیست معتقدند که خریدن وسایل دست دوم ربطی به شرایط اقتصادی و تمکن اشخاص ندارد، و افراد از هر طبقه و با هر میزان ثروت باید در آن دخیل شوند و خرید لوازم کارنموده را یاریی بزرگ به زندگی خود و آیندگان در نظر بگیرند.
اثرات تخریبی فراوری لوازم نو، با مثال و آمار
- یخچال: با فراوری هر یخچال، 320 کیلوگرم دی اکسیدکربن فراوری و به آسمان آبی اضافه می گردد. این یعنی برای فراوری هر 10 یخچال، حجم غول پیگری از دی اکسیدکربن در ابعاد یک ساختمان 4 طبقه به هوا می رود.
- لپ تاپ: برای فراوری هر لپ تاپ نیز مانند شلوار جین به 7.500 لیتر آب احتیاج است. اگر بر اساس آمارها، میزان نوشیدن آب هر انسان را 4 لیتر در روز در نظر بگیریم، میزان آبی که برای فراوری هر لپ تاپ مصرف می گردد، برابر با میزان آبی ست که یک انسان طی 5 سال می نوشد!
- لباس و کفش: از چرخهٔ مصرف خارج شدن هر وسیله، آن را وارد فرآیند بازیافت و تجزیه می نماید. هر چه میزان کالاهای دورریختنی بیشتر باشد، آلودگی های محیط زیستی و گازهای گلخانه ای ناشی از تجزیه بیشتر می گردد و ریز ترکیبات خطرناک بیشتری به آب و خاک راه پیدا می نماید. تجزیه برخی لباس ها گاه تا 200 سال به طول می انجامد!
- لوازم چوبی: فراوری وسایلی نظیر میز و تخت و مبل و جایگاه از بزرگترین تهدیدها برای جنگل ها به شمار می آید. برای فراوری یک دست مبل و جایگاه حداقل به یک درخت چهار متری با قطر 20 سانت احتیاج است و این چیزی کمتر از فاجعه نیست.
توسعه پایدار و نقش کسب وکار پایدار
یکی از مهم ترین مولفه های توسعه پایدار، توسعه فرهنگ استفاده از کالای دست دو و کارنموده است. توسعه پایدار فقط محدود به سیاست گذاری های دولتی نیست و بدون تغییر سبک زندگی، آموزش و تغییر الگوی مصرف نمی توانیم به توسعه پایدار همه جانبه فکر کنیم. در این میان، یکی از مهم ترین موضوعات دغدغه محیط زیست برای کسب وکارها است تا بتوانند اساس و ذات کسب وکار را پایدار بنا نمایند و مداوم به خلق ارزش های مشترک بین کسب وکار خود و مسئله محیط زیست بیاندیشند.
یکی از نمونه های پایداری کسب وکار، دیوار است. دیوار با تسهیل خرید و فروش لوازم دست دوم و تشویق افراد به این کار، قدم های بزرگی در جهت حفظ منابع و محیط زیست برداشته است. کمپین نجات زمین با دست دوم که بیلبوردهای آن این روزها در جای جای شهر دیده می گردد، الهام گرفته از جریان های سبز جهانی است که با ترویج فرهنگ دست دوم، زمین و آسمان را آبی تر می خواهند. نجات زمین با دست دو به ظاهر شعار کمپین مسئولیت اجتماعی دیوار است، اما در واقع ماموریتی است که اگر همه به آن باور داشته باشند، انجام شدنی است.
منبع: فرارو